DADES PERSONALS

La meva foto
Ciutadella, Balears, Spain

dilluns, 19 de març del 2012

PUNTA NATI DESPERTANT






FAR DE PUNTA NATÍ:
Amb el pas del temps, ha tingut diferents noms: Punta d'en Naté, Punt Natí, la Guia de Menorca, Cap de la Sella, Punta de Ciutadella, Cap de Natí. En definitiva, creim que fa referència a un cognom d'una persona, un tal Bernat Nater o Bartomeu Nater.

El desastre del "Général Chanzy", en les seves proximitats del far de Punta Nati, feia patent la imperiosa necessitat de la construcció d'un far a la costa nord de l'illa, tràgicament famosa per tants naufragis. En aquest sentit, societats i corporacions van elevar les seves peticions per escrit al govern espanyol.

El 5 de juliol de 1912, i amb un pressupost de 74.110 pessetes, es començaven les obres del far de Punta Nati, el qual il·luminà per primera vegada en període de proves el dia 8 d'agost de 1913 i va ser inagurat el mes de setembre del mateix any.

S'eleva a una altura de 43 metres sobre el nivell del mar i 12 metres sobre el terreny, amb una llum d'aparença de 3 centelleigs blancs alternant amb 1 centelleig aïllat del mateix color, els quals es veuen a una distància de 26 milles en temps mitjà.

L'any 1931, el tipus d'enllumenat va ser canviat per un altre de la casa Dalem, que funcionava amb gas acetilè. En darrer terme, el sistema d'enllumenat del far de Punta Nati va ser modificat a principis de l’any 1990: passà a utilitzar energia elèctrica subministrada mitjançant un sistema de plaques solars. També van ser remodelades altres parts del far que havien quedat antiquades.

El 17 de desembre de l'any 1952, el vaixell "Francisquita" de 500 tones amb un carregament de 100 tones de popa de remolatxa, a causa d'una via d'aigua s'enfonsà davant Punta Nati

COM A CURIOSITAT: Que els darrers farolers que van ser destinats a regular el far, van explicar públicament que veien arribar en el trancurs dels anys, alguns cotxes amb molt bona presència, i quan davallaven les persones que eren descendents dels qui anaven embarcats en el vaixell Général Chanzy, duen un ram de flors per anar a depositar en el lloc on s'havia produït el desatre dels naufragi.

2 comentaris:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...